All Mountain Masters

AMM är en återkommande tävlingshelg i Åre med grenarna freeride och slopestyle, där vi vill uppmuntra utveckling och åkglädje i första hand. Vi åker tillsammans både skidåkare och snowboardåkare, tjejer och killar och över alla åldrar. Barn som går i lågstadiet får peppande omdömmen från domare medan de som går i mellan- och högstadiet får en score av domare och har möjligheten att knipa platsen som årets All Mountain Master.

Regler Slopestyle

Åkarna kör så många åk man vill och hinner under en timme. Bästa åket räknas. Man kan max få 100 poäng. Poängen är en allroundscore baserat på 4 zoner där du kan få max 25 poäng per feature. Om du kör fler än 4 features blir bedömningen på de 4 första du kör på. Zonerna ser ni på bilden nedan.

Vi bedömer svårighet på både trick samt vilket rail / hopp ni gör tricket på. Ju svårare trick eller rail ju högre poäng. Utöver det bedömer vi även på stil, kreativitet, allsidighet och variation.

För klasserna som får omdömen tittar vi på allt man kan göra på ett par skidor eller en snowboard och åkglädje trumfar allt, ni kan köra precis hur ni vill och så många hopp / rails ni bara kan.

Regler Freeride

Man kan max få 100 poäng. Bedömningen sker i 5 kategorier. Totalpoängen är en allroundscore av dessa kategorier:

Linjeval
Ju brantare och svårare terräng du kör desto bättre linjeval är det. Det är även positivt om du åker i fallinjen och inte kör runt naturliga hopp i din linje. Välj en linje du kan köra med bra fart och teknik.

Kontroll
Visa att du har kontroll hela vägen, både på marken, i luften och i landningarna. Krasher och yviga armar är inte bra. Samlad åkning utan missar är bra. Kontroll är den viktigaste kategorin för juniorer, så kör säkert och stabilt för att få bra poäng.

Flyt
Ha hela tiden fart framåt, sväng istället för att hasa, kör din klippa direkt när du kommer till den. Tänk att åkningen ska vara som rinnande vatten genom hela åket.

Hopp
Detta bedöms så fort du är i luften. På klippor, hopp och små bullar. Gör du trick får du mer poäng. Större klippor ger mer poäng än små klippor.

Teknik
Tekniken bedöms helt enkelt på hur bra teknik du har i din åkning. Alla kan ha sin egen teknik men visa att den funkar i hela åket, både där det är brant och flackt så blir poängen hög.